
Още през първия ден от престоя си в Холандия се натъкнах на едни много интересни плодове... Личитата (Litchi chinensis) са малки плодчета с диаметър 2-3 см, тънка розово-червена обвивка, която след като се обели подозрително напомня за око...
Всъщност, ядливата част е именно "бялото на окото", като вкусът е почти същият като на грозде. Растат на Филипините и в Индонезия и са ужасно евтини в Холандия (1,80 лв. за кг). Костилката (която е леко отровна) не се яде, но пък за сметка на това, ако се засади, има вероятност да покълне ново личи... което възнамерявам и да опитам в България.
Виждала съм такива в CBA...само че все още не съм се престрашила да си взема. То като си нямам на идея какво е, само ще има да се чудя какво да го правя...:)ще взема да си купя някой път да го пробвам...мерси за полезното инфо...:)
ОтговорИзтриванеАз съм виждала и в България да продават личи, обаче никога не съм се осмелявала да ги опитам :)
ОтговорИзтриванеПък на мен не ми харесаха особено, като опитах този плод в Холандия. Яла съм само от консерва, може би затова ;)
ОтговорИзтриванеСега като вече напреднал в тропическите плодове ти препоръчвам да опиташ и:
ОтговорИзтриване- ленкенг (или лонган) - почти същото като личи, само че обвивката му е малко по-кожеста и зрее след като личи вече са презрели
- рамбутан - типично индонезийски плод - малко по-голям е от личи и обвивката му е червена и космата
- дуку - отново малко по-голям от личи, вътре плода е разделен на няколко сегмента, всеки с отделна костилка, която тоя път наистина е отровна.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеДокато си там можеш да пробваш нещо интересно, което 100% няма да видиш в България (а може би и в Холандия): durian.
ОтговорИзтриванеТова е един особен плод с размерите на кокосов орех, който в Азия се продава както в България се продават ябълки примерно. Не съм го виждал в Европа, но не съм имал много възможност да обикалям. Тук, обаче, съм виждал да се продава в специализирани магазини (с добра вентилация).
Та durian-ът, когато е свеж, мирише на развалено месо, но все пак е ядлив и, ако съдя по това как го ядат в Азия, е доста вкусен и не е отровен. Пробвай ако можеш. :-)
Ето малко информация
Камен - дуриан се продава и в България на скромната цена от 50 лв / кг - което прави около 100 - 150 лв за плод.
ОтговорИзтриванеДържа да предупредя всеки кандидат-купувач обаче, че купуването на дуриан в Европа си е чисто прахосване на пари. Поради простата причина, че:
а) са го откъснали много, много зелен
б) дурианът има много, ама много малка трайност - откъснат е добре да се изконсумира в рамките на 24 часа (това по спомени), защото вкусовите му качества прогресивно намаляват.
Аз лично Личи не обичам, а дурианът е вкуснен да... само трябва да си запушиш носа като го да го ядеш :) Интересен плод.
ОтговорИзтриванеДуриан се продава вече и в България?!? Вие не спирате да ме изненадвате.
ОтговорИзтриванеМай е време да се прибирам вече, че може съвсем да не позная България след още някоя годинка.
Преди да ядете каквито и да било екзотики, първо си вземете по един имодиум. Не се знае колко е чувствителен стомаха ви :)
ОтговорИзтриванеМоят стомах е като шкурка! Така че давайте екзотиките :)
ОтговорИзтриванеВиетнамците правят едни желенца от тия плодове, продават се в едни съвсем малки пластмасови кофички с капак от фолио - уникални са желенцата, имат страхотен аромат, много ги обичам... А пък за мезе на текила и ром как вървят не е истина.... :о))
ОтговорИзтриванеВ китайския ресторант на бул. Васил Левски (Хуа Синг Син Лоу) има и личи, и янмей ;) Много са вкусни тия плодове!
ОтговорИзтриване